donderdag 10 maart 2011

ergens gelezen: de geschiedenis van de bh

Eindelijk heb ik terug wat fut om mijn blogje verder up te daten. Ben namelijk een tijdje ziek geweest, echt mottig! Had enkel de moed om van de zetel naar het toilet te lopen, aleja slenteren zou een betere uitdrukking zijn. Maar kom, ben er terug door. Dus here we go again. Hopelijk volgen nu maanden zonder ziekte en mottigheid :-) Tijdens mijn zetelmodus heb ik wel wat meer tijd gehad om de blogs te bekijken. Waardoor ik veel interessante dingen heb gevonden. Ga proberen om ze allemaal terug te vinden en met jullie te kunnen delen!
Op girlscene.nl, een van mijn favo site's ;-), botste ik plots op de geschiedenis van de bh. Wij als vrouwen dragen dagelijks een bh, maar nog nooit stond ik eigenlijk stil bij het ontstaan van dit handige ding.

Misschien ken je de geschiedenis van de beha al, maar in 1907 is de beha pas 'ontdekt'. Mary Phelps Jacob maakte van doeken en wat lint de eerste beha. En daar zijn wij haar ontzettend dankbaar voor. Rond 1913 vraagt ze er patent op aan en verkoopt het later aan Warner Brothers Corset Company.

geschbeha3
De eerste beha. Niet verkeerd vinden wij!

Voor de beha van Mary Phelps Jacob waren er wel beha-achtige kledingstukken. De Romeinen gebruikten al banden die de borstpartij samendrukten. Vooral atletes droegen deze banden om te kunnen sporten. Maar niet alleen de Romeinen hadden al door dat die borsten soms best zwaar zijn en erg kunnen wiebelen. Ook de Engelsen hadden een gepatenteerde busteverbeteraar.

geschbeha1

Terug naar de Warner Brothers. Die verdienden meer dan vijftien miljoen dollar aan de beha in dertig jaar. Rond 1923 werd het cupmatensysteem bedacht, dat wij nu nog gebruiken. In 1931 brachten de Warner Brothers zelf een beha met elastische stof op de markt. Niet alle bronnen zijn het over deze jaartallen eens, maar het overgrote gedeelte noemt deze.

geschbeha2
Eva Herzigova in de bekende reclame 'Hello Boys' in the nineties

Rond 1950 kwamen de eerste beha's met vulling en die werden vooral door Hollywood heel snel opgepikt. Beha's mochten ineens gezien worden en behoorden tot de mode. Dit was echter nog niet de push-up beha die wij nu kennen en waar meiden met kleine borsten en vrouwen met hangborsten heel blij mee zijn. De introductie van de Wonderbra kwam pas in de jaren '70.

geschbeha4
Madonna en haar Jean Paul Gaultier punt-beha

En ken je nog de Jean Paul Gaultier beha die Madonna zo groot maakte? Dat deed ze in 1990, niet eens zo lang geleden dus. Beha's horen sindsdien bij het modebeeld. We dragen zie niet alleen voor de steun of omdat je borsten er zo mooier uitzien onder een strak shirtje. Maar ook omdat de beha bij je outfit past of om je borsten hoger en dus zichtbaarder te maken: met de push-up beha.

geschbeha5
Tegenwoordig kun je ze in alle kleuren en cups krijgen, van AA tot H

Wikipedia loopt daar nog wel wat op achter. Zij zeggen over de beha: "Belangrijk doel is zowel het ondersteunen als het verbergen van de twee borsten van een vrouw."
Niets verbergen meiden, borsten maken je vrouw en mogen anno 2011 gewoon gezien worden, klein én groot.

Bron foto's: Weheartit.com

En jullie? Wat zijn jullie favoriete merken? Geven jullie veel geld uit aan ondergoed of wissel je liever wat meer af voor hetzelfde geld?

grtz Nineke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten