zondag 27 februari 2011

Boek: Man is stoer, vrouw is hoer

Deze week eindelijk nog eens tijd gevonden om een blogbericht te plaatsen. Het zijn drukke tijden; de laatste nieuwjaarswensen uitdelen, leren voor de test van morgen, afspreken met een vriendin die ik lang niet meer gezien had,... En daartussen heb ik dan toch nog wat tijd gevonden om nog eens de bib te bezoeken en een waargebeurd verhaal mee te brengen. Maria Genova schreef een boek over leven met een loverboy. Man is stoer, vrouw is hoer, 12 jaar getrouwd met een loverboy.
Anna woont in Oekraïne en droomt van een leven als filmster. Als ze van een vriendin te horen krijgt dat ze naar Nederland kunnen gaan om daar te werken als bloemenverkoopster krijpt ze de kans met beide handen. Mensensmokkelaars helpen hen de grens over, door een rivier die onder stroom staat. Tijdens de overtocht komt Anna te weten dat ze niet in de bloemen zal werken maar in de prostitutie.
Eenmaal aangekomen in Nederland worden ze door hun pooier opgesloten in een huis waar ze bedorven eieren te eten krijgen. Een vrouw komt hen uitleggen wat er van hen verwacht wordt en ondertussen leren ze hun eerste Nederlandse zin: 'pijpen, neuken, 50 gulden'. Achteraf beseft ze maar wat het wil zeggen. Enkele dagen later worden ze voorgesteld aan twee Duitsers die hen willen kopen. Gelukkig voor de meisjes luisterde de politie de telefoon af en vallen ze binnen bij de pooier. De meisjes worden meegenomen voor verhoor, maar worden nog dezelfde dag vrijgelaten. Terwijl Anna doelloos op een terras plaatsneemt maakt ze kennis met Sertan. Ze neemt haar intrek bij hem, het begin van een vernederende en liefdeloze relatie.
Anna wordt al snel zwanger, wat haar redding is. Want Sertan zou haar introduceren in de prostitutie. Maar wat haar redding is op hoerenvlak is haar ondergang op emotioneel vlak. Sertan verkracht Anna meermaals per dag, tegenstribbelen heeft geen zin. Hij slaat haar bont en blauw, trekt haar het huis rond aan haar haren, is stikjaloers, bedreigt haar.. Anna kan niets goed doen in zijn ogen, hij mag alles zij mag niets.
Pas als de politie bij hen thuis binnenvalt komt Anna te weten wie haar man echt is. Hij windt alle vrouwen rond zijn vinger om ze daarna als hoer te laten werken. Neemt hun 'zuurverdiende' centen af, laat hen denken dat ze zijn enige vriendin zijn.
Na alles wat tegen hem kan gebruikt worden, blijft hij in zijn onschuld geloven. Hij beseft niet dat hij de vrouwen verkeerd behandeld. En het ergste van al is dat de politie er machteloos tegen staat.
Pfff, na het lezen van dit boek ben je toch wel even stil hoor.. Eerst denk je dat dit enkel met goedgelovige buitenlandste vrouwen gebeurd. Maar naarmate je het boek verder leest merk je dat dit evengoed met jezelf kan gebeuren. Die mannen kunnen het zodanig goed uitleggen dat je hen gewoon geloofd. Je krijgt toch wel een ander beeld over de vrouwen achter die kleurrijke ruitjes. Zijn ze daar wel vrijwillig? Een echte aanrader dit boek, gemakkelijk te lezen en aangrijpend.

grtz Nineke

foto: derecensie.wordpress.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten