vrijdag 21 januari 2011

Film: Crossing over

Iedere dag wagen illegalen hun kans om de VS binnen te komen, ze wagen zich aan de oversteek, de crossing over. Om dit te voorkomen en illegale tewerkstellingen te controleren bestaat er in Amerika een immigratiedienst bij de politie. En daar gaat deze film dan ook over.
Aan het begin van de film maken we kennis met de verschillende personen die we gedurende de hele film zullen volgen. Eerst maken we kennis met een officier en zijn collega bij de immigratiepolitie. In L.A. vallen ze samen met hun collega's binnen in een naaiatelier, de meeste werknemers weten met zichzelf geen blijf en proberen te vluchten. Eén voor één worden ze meegenomen en op de bus gestopt. Daarna komen we terecht in een Joodse school, waar de Australische Gavin aanvaard wordt als de nieuwe muziekleraar doordat hij gelogen heeft over zijn geloof. Hij is namelijk geen Jood maar een Atheïst en zijn verblijfsvergunning is nog niet goedgekeurd. Net zoals bij zijn vriendin. Via het gesloten jeugdcentrum Eastridge maken we kennis met een zwart meisje en haar advocate die op zoek is naar een nieuwe mama. In een school maken we kennis met een moslims meisje van 15 jaar die voor de klas aan het spreken is over de aanslagen van 11 september. Maar haar klasgenoten gaan duidelijk niet akkoord met haar standpunt hierover. Daarna komen we terecht bij een Aziatische familie, waar de zoon samen met enkele vrienden een overval aan het voorbereiden is. Allemaal beleven ze op hun manier de Amerikaanse regels op vlak van immigratie en hoe je ze kan proberen omzeilen.
De officier kan het idee maar niet loslaten dat hij een vrouw opgepakt heeft die een minderjarig kind bij een buur achtergelaten heeft. Hij neemt het hef in eigen handen en gaat de jongen weghalen bij de buurvrouw. Hij brengt hem naar Mireya's ouders vlak over de grens. Als hij naar het immigratiebureau belt, dan hoort hij dat ze vertrokken is en niet weten naar waar. Zijn collega's zus wordt vermoord teruggevonden, samen met haar baas. De officier probeert uit te zoeken wie haar vermoord heeft en ontdekt zo dat zijn collega er iets mee te maken heeft. Ondertussen wordt Mireya dood teruggevonden.
De vriendin van Gavin heeft werk gevonden, maar heeft gelogen over haar verblijfsvergunning waardoor ze er alles aan doet om deze te bekomen. Zelfs seks hebben met een werknemer bij de immigratiedienst die ervoor wil zorgen dat haar dossier bij hem terecht komt en zo goedgekeurd wordt. Gavind probeert samen met een Joodse vriend Hebreeuw te leren zodat hij goed voorbereidt bij de immigratiedienst op gesprek kan. Door haar eigen fout komt de politie te weten dat Gavins vriendin onterecht een groene kaart kreeg. Waardoor ze vrijwillig het land verlaat en de werknemer opgepakt wordt.
Bij de familie van het moslimse meisje valt de F.B.I. binnen naar aanleiding van haar spreekbeurt. Ze kregen haar tekst van de directie en denken dat ze sympathie heeft voor de kapers en een bedreiging is voor de VS. Zij en haar ouders zijn illegaal in Amerika (haar zus en broer niet omdat ze daar geboren zijn) en dat gebruiken ze tegen haar. Zelfs haar ouders kunnen niet in hun appartement blijven omdat ze zouden worden uitgewezen. Haar advocate doet er alles aan om de immigratiedienst van gedacht te doen veranderen want als het aan hen ligt, dan vertrekt ze morgen al terug naar haar geboorteland. Terwijl haar ouders een oplossing zoeken, maakt ze in het jeugdcentrum kennis met het zwarte meisje dat dezelfde advocate heeft en nog altijd wacht op haar mama. Ze krijgt haar familie nog een laatste keer te zien voor ze uitgewezen wordt. De advocate kon voor haar niets doen, maar bezorgt het zwarte meisje wel een nieuwe thuis.
De Aziaten maken zich klaar om Amerikaan te worden, tegen de zin van de oudste zoon. Samen met zijn vrienden overvalt hij op het verkeerde moment een winkel. Hierdoor beseft hij dat zijn ouders er goed aan deden om te verhuizen naar Amerika.
Een erg aangrijpende film, die verschillende standpunten weergeeft. Terug een echte aanrader waar je toch wel eventjes stil van wordt..

grtz Nineke

foto: comingsoon.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten